Centrul Comunitar Khetane

Centrul comunitar Khetane ( tradus “Împreună”) urmărește întărirea solidarității sociale și aducerea împreună a Pata-Râtenilor într-un punct central.  Este, în sine, un container expandabil, mobil, de 36 metri pătrați, achiziționat cu fonduri obținute prin proiectul Radio Pata, finanțat prin Norway Grants.
De la zonă de joacă pentru copii, loc comun de întâlnire și socializare pentru adulți, la locație pentru evenimente, Centrul Comunitar Kethane servește drept spațiu sigur pentru toți Pata-Râtenii, de la mic la mare. Se autosusține prin oameni și incredibila nevoie de suport comunitar, social.
Centrul vrea să crească odată cu copiii si copiii să crească în el, cu el.

De decenii, copii din Pata se joacă în drumul pe care trec odată la 3 minute mașini de gunoi spre rampele de deșeuri din zonă. Sunt peste 1000 copii în Pata Rât – și nicio facilitate pentru ei.Într-un mediu mizer și toxic, generații întregi de copii care nu au putut să se bucure niciodată de-un parc sau de un teren de joacă, au fost și sunt irosiți. În Pata sunt sute de mame care nu au avut niciodată acces la o mașină de spălat. Mii de oameni care nu au unde să se spele.  Bătrâni singuri care tânguie între barăci.

De aceea, împreună cu oamenii din Pata, ne apucăm să construim un centru comunitar. Din nou. În 2013 am mai făcut asta.
Am procurat materiale din demolări, am pus mâna și am pus bazele unui centru pilot. De 5 x 5m. L-am echipat cu calculatoare din donație. Copii își făceau temele acolo. Învățau să folosească internetul. Am făcut acolo antrenamente de dans pentru competiții, ne-am făcut bannerele pentru proteste. Am ținut acolo zile de naștere, halloween, până și botezuri. Am primit oficialități. Sportivii din comunitate și-au adus medaliile și cupele. Am făcut suporturi pentru poze și premii. A arătat atât de frumos. Am făcut și un părculeț, am instalat jucării. Aveam o sobă, dar nu aveam apă și toaletă. Dar era un spațiu care oferea intimitate, ceea ce lipsește cu desăvârșire în Pata. Am pus acolo poze cu copii și familiile, ca locul să fie cât mai familiar și să simtă și el că locul e și al lor. Că nu e un stăpân care să-i comande și pe ei. Veneau oameni de peste hotare, făceau poze, și noi eram atât de mândri.

Patru ani a funcționat căsuța. Totul pe bază de voluntariat și de autoogranizare. Apoi, lipsa resurselor a accelerat distrugerea căsuței. Acoperișul s-a găurit de la ploaie și s-a degradat. Igrasia și mucegaiul au urcat pe pereți.  Am capitulat. Casa s-a dus. Un centru comunitar e o resursă care lipsește în toate comunitățile din Pata. În ani, oamenii au tot cerut ceva asemănător. Trebuie un spațiu în care să ne putem întâlni cu alții. Un asemenea spațiu funcționează și ca liant. Te învață să socializezi. Să faci pasul spre normalitate.

Dacă nu se face nimic se pierde încă o generație.
De asta ne apucăm să-l mai facem încă odată, împreună, centrul nostru comunitar.

Am adunat deja 17.000 euro,
și am cumpărat un container
de 6 x 6m, expandabil
.

Suntem bucuroși că am putut face acest efort.
Dar pentru a ține centrul funcțional, o oră de activitate cu 12 participanți și doi facilitatori,
educatori sau traineri specializați costă 300 de lei.

DONEAZĂ!

Ajută-ne să putem organiza
programe cu copii,
cu adolescenții, cu fetele și femeile,
cu adulții din Pata Rât
în Centrul Comunitar Kethane.

Virează banii în contul Fundației AltArt
RO51BTRL01301205920364XX (RON) cu mențiunea Khetane

Trimite banii pe BT PAY pe numărul
0724510464, pe numele Szakáts István,
cu mențiunea Khetane.

Dacă dorești să faci donații în materiale
(de ex. calculatoare)
scrie-ne pe istvan@altart.org
sau sună pe 0724510464, Szakáts István.